kiskelcsi

Paprika palánta átültetése

Bevezetés

Kicsit el vagyok maradva a helyzetjelentéssel, mivel rengeteg dolog volt mostanában (az átültetés, további paprikák vetése, palántanevelő fóliasátor építése és még sorolhatnám…), de most szeretném bepótolni a következő lépéssel kapcsolatos mondandómat, ami a palánták átültetéséről szól. Mivel a magvető tálcában elég szűkös a hely, így mikor a palántáink rendelkeznek már rendes levelekkel (nem sziklevél), mindenképpen szükséges átültetni, különben a palántáink nem fognak megfelelően fejlődni.

Carolina Reaper Red palánta
Carolina Reaper Red palánta
Carolina Reaper Chocolate palánta
Carolina Reaper Chocolate palánta
Palánta átültetés
Palánta átültetés

A palánta átültetése

Február 21-et írunk, pontosan 6 héttel a magvetés után járunk. Lehetett volna picit előbb is, de nem vagyunk elkésve. Első körben a Carolina Reaper Red és Carolina Reaper Chocolate kerül átültetésre. A paprikáink a fenti képeken látható állapotban vannak. Már 6-8 levéllel és teljesen begyökeresedett földdel. Egyértelmű, hogy nagyobb „szobára” vágynak. Mivel (mindig) helyszűkében vagyok, így a 7 cm x 7 cm x 9 cm-es poharakat választottam. Picit szűkösen, de ellesznek ebben május közepéig. Aki teheti és van helye, nyugodtan válasszon nagyobb méretű poharakat, a növény meg fogja hálálni! A már korábban használt szivatótálcákra pontosan 32 db pohár fér el a 7x7x9-es poharakból. Fontos tudni, hogy 2-3 hét mulva, már nem fognak elférni, így szellősebbre kell majd tenni, nagyjából 15-18 palántának lesz helye ezekben a tálcákban. Még egyszer hangsúlyoznám, aki teheti rakja nagyobb poharakba és ritkábban, így a palántáink még jobban fognak fejlődni! Átültetésnél szintén a KEKKILÄ DSM 3W földet használom, kiváló szerkezetű és minden benne van, amire a paprikának szüksége van. A művelet rendkívül egyszerű! Az alaposan szétmorzsolt földdel megtöltöm a poharakat, majd egy „segédeszközzel” kb 3 cm mély és 3 cm széles gödröket vájok. A vetőtálcából óvatosan kiemelem a palántát és a gödörbe helyezem, majd óvatosan betakargatom. Mikor egy tálca megtelt, nagyjából 1 liter vizet locsolok a szivatótálcába, amit a föld szépen magába szív. Nem is olyan bonyolult, ugye? 🙂

Paprika palánta
Paprika palánta
Vetőtálca és az új helyük
Vetőtálca és az új helyük
Átültetett palánták
Átültetett palánták

Néhány nap elteltével…

Néhány nap elteltével, mikor a palántáink már akklimatizálódtak és a korábban belocsolt víz már eltűnt, RADIFARM-os vizzel locsolom meg őket újra. 3%-os oldatot készítünk, ami azt jelenti, hogy 10 liter vízhez, 30 ml RADIFARM-ot adunk. Ez egy olyan biostimulátor, amely célzottan a gyökérnövekedést befolyásoló géncsoportokat aktivizálja. Hatására gyorsabb és erőteljesebb a hajszálgyökér-képződés és a gyökérnövekedés, nagyobb gyökértömeg fejlődik, ezáltal pedig javul a növény tápanyag- és vízgazdálkodása.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük