Rólam

IMG 4078

Ahol elkezdődött

2016 nyarán indult az én chilis történetem, mikor egy kedves barátom megmutatta a néhány négyzetméteres hobbikertjét, ahol ő különböző fajta chiliket nevelt 1-2 tővel. Már a gyönyörű chilipaprikák látványa magával ragadott, azt gondoltam, ilyen nekem is kell. Kaptam néhány paprikát, amikből fogtam magokat és ezzel el is indult a chilis karrierem. Az első számú kedvencem az Aji Lemon Drops lett és azóta is rajongok érte.

„Az az íz… Imádom!”
Huber András /Kelcsi/

Gyakorlat teszi a mestert…

Mielőtt a chili szerelmese lettem volna, teljesen elégedett voltam egy jó cseresznyepaprikával, csípős almapaprikával, vagy az erős pepperonival. Amikor beérettek az első terméseim, büszkén kóstolgattam őket, de ekkor még csak az 50.000-100-150.000SHU-s paprikákig merészkedtem. Úgy gondoltam, ha ezt meg tudom enni, miért ne próbálkozzak erősebbel? Elkezdtem feszegetni a határaimat. Scotch Bonnet, Habanero, Bhut Jolokia, Naga Viper, Trinidad Moruga majd végül a Carolina Reaper. 2021-re eljutattam arra szintre, hogy bár pirosló arccal és gyöngyöző homlokkal, de szinte bármilyen paprikát „szenvedések” nélkül el tudtam fogyasztani. Így hát jelentkeztem egy versenyre…

IMG 4858 masolat
Kelchili kert

Ahol most tartunk…

Az évek előrehaladtával évről-évre egyre több palántát neveltem. 2016-ban még csak 4-5 tő paprikám volt, de minden évben több fajtát több tővel vállaltam, így 2023-ra eljutottam oda, hogy 650-700 tő különböző fajta chili boldog gondozója lettem. A kiemelt  fajták közé tartozott az Aji Lemon Drop, a Bhut Jolokia, a Trinidad Moruga Scorpion, a Carolina Reaper, a Habanero és a „gyengébbek” közül a Cayenne Bors és a Jalapeno, mindezt körülbelül 500 m2-en.

…és ahova tartunk.

A 2024-es évre az egész kert be lett szántva, amely körülbelül 1200 m2. Terveim szerint nagyjából 3000 palánta fog erre a területre kerülni. Ezen felül 200 m2-en gyümölcsfák ültetése van tervben. További fejlesztések útján haladunk, ami a jelenlegi terület megduplázását, egy 500 m2-es foliasátort és a gyümölcsös terület bővítését jelenti. Reméljük hamarosan arról számolhatunk be, hogy ezek a fejlesztések megtörténtek és így még több finomsággal és erőssel tudjuk kiszolgálni a vásárlóinkat.

Chilikert
Kelemen

Honnan a név?

A KELEMEN becenevet még édesapánk kapta gyerekkorában, mikor is egy a környéken járó vándorcirkusz előadására elmentek a barátaival. A cirkusz egyik jelenetében egy bohóc könnyesre nevettette a közönséget. Apánk barátai szerint a bohóc pont olyan vicces volt mint ő. A bohócot KELEMENNEK hívták. Ettől a naptól fogva édesapánkat Kelemennek, Kelcsinek becézték és ezt a nevet a testvéreimmel együtt megörököltük. Az ismerőseink, barátaink, apánk ismerősei minket már gyerekkorunk óta kis Kelcsinek hívtak. Így túl sokat nem kellett filózni, milyen márkanevet kapjon a termékem. A Kelcsihez már csak egy „li” hiányzott, hogy egyértelmű legyen mindenki számára mivel is foglalkozom.

II. Chilli Baja chilievőverseny 1. helyezett

2021-ben a Chilli Baja által szervezett chilievő versenyen első helyezést értem el. Csak pillanatokon múlott, de 2022-ben sajnos csak a második helyen végeztem. 2023-ban újrapróbálom és mindent megteszek, hogy én legyek a bajnok!

IMG 4854 masolat

A bajnok

2021-ben már szinte nem volt olyan étel, amit ne fűszereztem volna meg egy picit valamilyen erős paprikával. Az erősevés a mindennapjaim részévé vált. Barátaim és családom javaslatára így beneveztem a Chilli Baja által 2. alkalommal megrendezett chilievő versenyre. Úgy gondoltam, hogy én ehhez még kevés vagyok, de mit veszíthetek, Legyen! Bár én magamban nem bíztam, de a családom és rengeteg barátom eljött, hogy nekem szurkoljanak. Nem okozhattam csalódást, így mindent megtettem a győzelem érdekében. És sikerült! 2021-ben chilievő bajnok lettem Baján.

2022-ben újra megpróbáltam, ahol a mezőnyt a világranglista jelenleg 7. helyén álló Bóka Ödön erősítette. Bár 1-2 másodperccel csak, de az utolsó körben ahol gyorsaságra fogyasztottuk el a chilit alul maradtam, így Ödön nyerte a versenyt, én 2. helyen végeztem.

2023-ban újrapróbálom és remélem hamarosan újabb sikerekről számolhatok be.

Vélemények a Kelchiliről

Bhut Jolokia

Igazán Tüzes”

Igazán tüzes! Több terméket is kipróbáltam, mindegyik nagyon ízlett, a Stárk Pajzából rendelem is az újabb adagot, mert néhány nap és elfogy…

Attila

Bhut Jolokia

a Fujreg Cvecská…

Kedvencem a Fujreg Cvecská,de az eddig kóstoltakról elmondható,hogy ízletesek az erősségük mellett is.

Ferenc

Bhut Jolokia

…kár lett volna kihagyni…”

Minőségi termékek, egytől egyig. Nem igazán szerettem a csípős dolgokat korábban, de kár lett volna kihagyni a Kelchili termékeket!

Zoltán