A sütés-főzés mindig is a kedvenc hobbijaim közé tartozott. Nem vagyok válogatós, de a magyaros ételek nálam a favorit, azon belül is nagy rajongója vagyok a kemencés ételeknek. Ugyan én még nem próbáltam szárnyast készíteni a kemencében, biztos finomakat lehet benne készíteni, de én úgy gondolom a kemence másra hivatott. Ünnepek alkalmával a családot vártuk ebédre, így nem volt kétséges, hogy az egyik fogás fatüzeléssel fog készülni. Biztos mindenhol más a szokás, sosem kértem szakértő véleményét, saját magam tapasztaltam ki a kemence használatát. Szóval ahogy leírom, az nincs kőbe vésve, csak a saját tapasztalataimat osztom meg. Na lássuk!
Kemence előkészítése, begyújtása, felfűtése
A kemencét nem szoktam minden alkalommal kisalakolni, csak 2-3 használat után. Nagy a kemence, a hamu elfér. Ahogy korábban említettem is, valószínűleg mindenkinél más a szokás, de ha például ebédre főzök, előző este szoktam rakni egy tüzet, hogy a téglák rendesen átmelegedjenek. Tüzelésre akácfát használok. Egy ilyen étel elkészítéséhez idő kell, szóval koránkelős a dolog, ha ebédre szeretnénk az asztalra rakni az ételt. Reggel 5-kor újra begyújtom a kemencét (bár általában ilyenkor még van némi parázs) egy jó nagy kosár fával. Gúlát rakok akácfából az ajtó közelében és a gúla közepén gyújtom meg a tüzet. Hagyok neki jócskán huzatot, hogy minél intenzívebben égjen le, majd amikor az erősen izzó parázs marad, a parazsat hátratolom a kemence végébe. Ez a tűzgyújtástól számítva körülbelül 1,5-2 óra. Ilyenkor a kemence első részében jobb esetben 300 fok körüli hőmérséklet marad. A kemence előkészítve, mehet is bele a cserépedény.
A kemencés csülkös babos káposzta előkészítése
Hozzávalók:
- 2-2,3 kg füstölt csülök
- 20 dkg kenyérszalonna
- 10 dkg húsos szalonna
- 15 dkg füstölt kolbász
- 2 nagy vagy 3 közepes fej vöröshagyma
- 6-8 ducibb fokhagyma
- 2 kg savanyú káposzta
- 500 g tarkabab
- 6-7 evőkanál őrölt paprika
- 2-3 tk tarkabors
- 3 dl paradicsomlé
- 3-5 ek liszt
A füstölt csülköket és a szárazbabot beáztatom kb 6-8 órán keresztül. Ezután leszűröm, majd a húst a csontról lefejtem és összekockázom kb 1,5-2cm-es darabokra. Mivel a füstölt csülök, a szalonna és a kolbász is elég sós, így ha valaki nem szereti túl sósan az ételeket, annak javaslom, hogy az összekockázott húst tegye bele egy fazékba, öntse fel vízzel és tegye fel forralni, majd mikor egyet rottyant, szűrje le. Így elég sok sót fog veszíteni.
A húsos szalonnát és a vöröshagymát felkockázom. A fokhagymát is, de azt a nagykés lapjával összezúzom, majd a kés életlen felével darabolom fel. A füstölt kolbászt vékony karikákra szelem. A savanyú káposztáról leöntöm a levet, majd kétszer jól átöblítem és hagyom lecsöpögni.
A káposztát, a babot, a felkockázott hagymát és szalonnát, a húst, a fokhagymát és a kolbászt egy nagy edénybe teszem. Rászórom az őrölt paprikát, a borsot és a paradicsomlevet, majd jó alaposan átkeverem, hogy minden összetevő szépen elkeveredjen.
Mázas cserépedényt használok, így azt nem szükséges beáztatni. A kenyérszalonnából vékony szeleteket vágok és ezzel kibélelem az edény alját. Az összekevert hozzávalók 1/3-át az cserépedény aljára helyezem, majd megszórom 1-2 kanál liszttel. Rámegy a következő 1/3 és azt is megszórom liszttel majd a 3. harmad tetejére is rakok 1-2 kanállal. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Mivel ebédre készült és nem két perc az előkészület, ezért előző este raktam össze a cserépedényben mindent, így reggel csak a forró kemencébe kellett helyeznem az edényt. Arra figyeljünk, hogy ne toljuk be rögtön a tűzforró kemencébe a cserépedényt, mert az könnyen repedést okozhat rajta. Először az ajtóban szoktam hagyni 5-10 percig és utána tolom beljebb. Körülbelül 5 órát tölt összesen a kemencében, időközönként ránézek és ha nincs elég szaft a tetején, felöntöm kis vízzel. Ha a bab megpuhult, tálalható is!
Tálalás
Legutóbb egy kicsit kiforrt és a szaft ráégett az edény peremére (mint azt a mellékelt fotó is mutatja), nem volt túl esztétikus, így én kiszedtem a cserépedényből 2 jénaiba és úgy raktam az asztalra. Fokhagymás tejfölt szoktam készíteni mellé, ami a csülkös babot még egy picit fel tudja dobni. 1 pohár tejföl, 1 gerezd fokhagyma összezúzva és 1 tk vegeta. Pici vízzel összekeverem.
Ezeket a termékeimet ajánlom hozzá:
Jalapeno szeletek, Tajfl Rippá, Canneg Puábá, Rót Pajszá, Tótásvicc, Fujrig Héll
0 hozzászólás