Bevezetés
Mindenek előtt leszögezném, hogy az itt leírtak nem útmutatás, hogy „igenis így kell csinálni!”. Az évek alatt összeszedett tapasztalataimat követve immár 8. éve vetem el a magokat. Nem iskolában tanultam a növénytermesztést, hanem az évek tapasztalataiból, mások tanácsaiból és az évről-évre szerzett pozitív és negatív élményekből okulva nevelem növényeimet. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg dolog van amit jobban, máshogy és egyszerűbben lehet csinálni, illetve abban is biztos vagyok, hogy vannak olyan dolgok, amiket nem is jól csinálok. Viszont az elmúlt évek eredményei arról tanúskodnak, hogy jó úton haladok. A tavalyi évben mellig érő, 80-100cm-es lombú Trinidad Moruga Skorpiókat, roskadozó Jalapenokat, citromsárgában pompázó Aji Lemon Droppokat (és még sorolhatnám) sikerült nevelnem. Szóval ezt a vonalat szeretném követni és remélem az idei év is hasonlóan eredményes lesz, mint a tavalyi. Ezeket az írásokat egyfajta naplóként szeretném vezetni. Leírom a pozitív és negatív tapasztalataimat, remélve azt, hogy ezzel másoknak segíthetek a kertészkedésben és chili termesztésben, illetve a jövőben ezen írások visszanézésével saját hibáimból is tanuljak. Továbbá bárki tanácsát szívesen fogadom, szeretek én is új dolgokat és tapasztalatokat meghallgatni.
Magvetés – Hát elkezdődött…
Ahogy a főcím írja, az idei év is elkezdődött… Én évek óta így csinálom és igazából mondhatni 95-98%-os magkeléssel büszkélkedhetek, ezért folytatom ezt az irányt. Mielőtt bármibe belefognék, a magokat én 24 órával korábban be szoktam áztatni szobahőmérsékletű állott vízben. Van egy kis locsolókannánk, amiben rendszeresen tartunk vizet a házban. Az mindig szobahőmérsékletű, így nem közvetlenül a csapról locsolunk. Szóval ebben a vízben áztatom a magokat, fajtánként 1-1 pohárban. A magok egy picit megduzzadnak, könnyebben kelnek ki elvetés után a földben. A 104-es vetőtálcákba vetek, alá szivatótálcát teszek, amit a chilimag.hu oldaláról be lehet szerezni. Palánta neveléshez Kekkila DSM 3 tőzeget használok. Próbáltam már sima virágföld, vagy saját perlites keverékkel is, de tapasztalataim szerint ez volt a legegyszerűbb és legjobb. Ezt a tőzeget csak 270 literes zsákban lehet kapni, így ha valaki 1-2 tő palántát nevelgetne, annak valószínűleg nem éri meg megvásárolni. A palántákat március közepéig egy külön helységben, általam összetákolt polcrendszeren fogom nevelni, ahol klímával fűtök és folyamatosan 23-24 fok van. 2 polc közötti távolság 40 cm, a tálca teteje és a lámpa alja közötti távolság pedig 30 cm. A lámpák 120cm-es dupla csöves armatúrák, 4000k-val és 1800 lumennel. Tavaly azt gondoltam, lehet, hogy kevés lesz, de szépen tették a dolgukat.
A tőzeget néhány órával vetés előtt beviszem a helységbe, hogy az átvegye a szoba hőmérsékletét. Felbontás után egy nagy lavórba kiöntöm és kézzel szétmorzsolom amennyire csak lehet, mert a tőzeg alapvetően nagyon bele van tömörítve a zsákba és teljesen össze van állva. A vetőtálcák aljába körülbelül 1/3-ig szórok földet, belerakom a szivatótálcába és kb 1,5 liter vizet öntök a tálcába, hogy egy kicsit megszívja magát. A magokat leszűröm és egy szemöldökcsipesszel óvatosan egyesével kiporciózom. 1 helyre 1 mag, ez nagyon fontos! Miután minden helyre szórtam magot, a porhanyós földdel teljesen feltöltöm a vetőtálcát és a polcra rakom őket. További teendő nincs, a föld szépen fel fogja szívni a vizet. Kezdődik a türelemjáték, mostantól várunk! Lámpázásra a palánták megjelenéséig nincs szükség, de én a 4-5. naptól már napi 8 órát szoktam nekik világítani, sosem lehet tudni! Arra nagyon ügyeljünk, hogy a föld mindig nedves maradjon. Ha kiszárad, nagy esély van arra, hogy a magok mehetnek a kukába.
Mennyiségek és fajták
Első körben 8 fajtát vetettem. Trinidad Moruga Scorpion Red-ből és Yellowból 150-150 db-ot, Carolina Reaper Red-ből 80db-ot, Chocolate-ből 70-et. Továbbá vetettem 70-70 db-ot Bhut Jolokia Chocolate-ből és Strain II-ből és idén van 2 új fajta is próbára. Dragons Breath Stingerből 20 db-ot valamint Fatalii White-ból szintén 20-at. A második kör napokon belül megkezdődik, abban terveim szerint a 3 Habanero (Orange, red és Chocolate) lesz, mindegyik fajta 150 maggal. A harmadik kör csak február utolsó vagy március első hetében lesz, azok pedig a Jalapeno Rioverde (500 db), az Aji Lemon Drop(250 db), a Cayenne Long Slim (80 db), a Joe’s Long Cayenne (20 db) lesznek, valamint a család részére néhány fajta csemegepaprika (40 db), hegyes erős (20 db) és cseresznyepaprika (20 db) lesznek. De ezekről is részletesen beszámolok majd.
0 hozzászólás