A Korál cseresznyepaprika
A Korál cseresznyepaprika egy nagyon csípős magyar fűszerpaprika fajta. Nagyon ellenálló, akár helybe is vethető szabadföldbe. Korai érésű, bőtermő, könnyen termeszthető cseresznyepaprika-fajta, amelyet széles körben termesztenek hazánkban. Egy növény akár több tucat, 2-2,5 cm átmérőjű termést is hozhat. A paprika húsa közepesen vastag, körülbelül 2 mm, és nagyon lédús. Csípőssége 15.000 és 35.000 SHU (Scoville Heat Units) között mozog, ami valamivel erősebb, mint a ‘Cyklon’ fajta.
Termesztése:
A Korál cseresznyepaprika jól alkalmazkodik a magyarországi éghajlati viszonyokhoz, ezért könnyen termeszthető. Jól érzi magát fólia alatt és szabadföldön egyaránt. A palántákat május közepén érdemes kiültetni a szabadba, mivel a fajta nem fagyálló. Az első termések július végén jelennek meg, a teljes betakarítás pedig augusztustól az első fagyokig tart. Beltéri termesztésre is alkalmas, ha legalább 10 literes edénybe ültetjük; ebben az esetben is megőrzi bőtermő képességét. Egyszerű termesztése és magas hozama miatt kezdő chili-rajongóknak is ajánlott.
Felhasználása:
A Korál paprikát széles körben használják. Gyakran találkozhatunk vele savanyítva vagy sajttal töltve. Vastag húsa miatt kiválóan alkalmas szárításra. Az erősebb ízek kedvelői nyersen is fogyaszthatják salátákban vagy szendvicsekben. Mivel héja kissé kemény, hosszabb főzési időt igényel. Alkalmas szószok, salsák készítéséhez, valamint sütéshez és grillezéshez is. Fagyasztható anélkül, hogy elveszítené tulajdonságait.
Jellemző | Érték |
---|---|
Származási ország | Magyarország |
Csípősség | 15.000 – 35.000 SHU |
Növény magassága | 45-75 cm |
Vegetációs idő | 80-90 nap |
Termések átmérője | 2-2,5 cm |
Vetési idő | január – április |
Betakarítás | július – szeptember |
Magok innen is beszerezhetők: LINK
0 hozzászólás