Leírás/Íz

A Carolina Reaper csilipaprikák megjelenése nagymértékben változhat attól függően, hogy milyen talajon és éghajlati viszonyok között termesztik őket. Leggyakrabban hengeres formában találhatóak, egy jellegzetes „skorpió farokkal” vagy éles ponttal a szár nélküli végükön. Ezek a paprikák átlagosan 2-5 centiméter átmérőjűek és 5-7 centiméter hosszúak. A termések mélyen ráncosak, redőzöttek és kacskaringós formákba csavartak, a héjuk pedig zöldről élénkpirosra érik, hólyagos, fényes kinézetűvé válik. A hús ropogós és lédús, néhány kerek és lapos, krémszínű maggal. Édes, gyümölcsös ízzel rendelkeznek, fahéj és csokoládé jegyeivel, amit egy nagyon intenzív „hő” követ, ami tovább épül és a torokban hosszantartóan megmarad.

Évszakok/Elérhetőség

A Carolina Reaper érési szakasza késő nyártól egészen az ősz végéig tart.

Tények a Carolina Reaperről

A Carolina Reaper csilipaprikák, botanikailag a Capsicum chinense fajba tartoznak. Ezek apró, redőzött és nagyon csípős termések, melyek a Solanaceae vagy burgonyafélék családjába tartoznak. Ismertek még HP22B néven is. A Carolina Reaper paprikát egy pakisztáni Naga Viper és egy édes – vörös Habanero paprika keresztezésével hoztak létre. Habár a Carolina Reaper valóban igen édes ízt kapott, emellett a világ egyik legerősebb erős paprikájává vált, átlagosan 1 569 300 SHU értéket érnek el a Scoville-skálán de a paprika ereje akár 2 200 000 SHU-ig is elérhet, ami hasonló erejű vagy néha kissé erősebb is lehet, mint a paprikaspray ereje. A Carolina Reaper a csilipaprikák közül az egyik legerősebb, amely kereskedelmi forgalomban kapható.

Tápérték

A Carolina Reaper csilipaprikák kiváló forrásai a C-vitaminnak, ami antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet az immunrendszer védelmében. A paprikák rendkívül magas mennyiségben tartalmaznak egy olyan vegyületet, amit kapszaicinnak neveznek, ami aktiválja a testünk fájdalomreceptorait, és égő érzést okoz. Kimutatták, hogy a kapszaicinnak gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, és arra ösztönzi a testet, hogy endorfinokat szabadítson fel, hogy ellensúlyozza a érzékelt fájdalmat.

Felhasználási módok

A Carolina Reapert általában chili szószokhoz vagy szalszákhoz adják, mint édes ízesítőt és intenzív erőt, de szárított formában chili malomban, vagy őrölt formában is számtalan helyen felhasználják. Leggyakrabban csirkeszárnyak, főtt és sült húsok, tészta vagy ázsiai tésztaételek, chilis ételek, pörköltek és levesek ízesítésére használják. A paprikák feldolgozásakkor fontos kesztyűt viselni, hogy megvédjük bőrünket az erős kapszaicintól, valamint védőszemüveg és maszk használata is erősen ajánlott. A Carolina Reaper extrém erős, ezért a termések fogyasztása óvatosan javasolt, mivel a paprikák testi reakciókat válthatnak ki. A paprikák frissen tárolva 1-2 héten át eltarthatók, ha lazán becsomagolva és mosatlanul tartjuk őket a hűtőszekrényben.

Etnikai/Kulturális Információ

Amikor a paprika tenyésztése folyamatban volt, kezdetben HP22B néven emlegették, ami a „magasabb teljesítményű, edény száma 22, és B növény” rövidítése volt. Ez az elnevezés Ed Currie, a paprika alkotója genetikai keresztezésének a nyomon követésére szolgált. Amint a paprika teljesen kifejlődött és készen állt a terjesztésre, nevét a grim reaper kaszájához hasonló alakja miatt változtatták Carolina Reaperre. Ennek a „halálos” névnek és kinézetnek köszönhetően az önjelölt „chile head”-eket arra ösztönözte, hogy kipróbálják a paprikát, annak ellenére, hogy extrém erős. A Carolina Reaper csilipaprikákat 2010-ben tesztelték először a Winthrop Egyetemen, ahol első Scoville-osztályzatuk 1,474,000 egység volt. Ez az impozáns csípősség vezetett ahhoz, hogy 2013-ban a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülhessen. Azóta a Carolina Reaper átlagos Scoville-osztályzata tovább emelkedett, időnként jóval meghaladva a 2,000,000 Scoville egységet. Az elmúlt évtizedben folyamatosan történő tenyésztési és fejlesztési erőfeszítéseknek köszönhetően a világ legcsípősebb paprikájának címe többször is váltott gazdát, ahogy új, még erősebb paprikafajtákat termesztettek. Ez az extrém csípősség elérése és megőrzése a „chile head” közösség és a paprika rajongók körében is versengés és érdeklődés tárgya volt világszerte.

Földrajz/Történelem

A Carolina Reaper csilipaprikákat Dél-Karolinában fejlesztették ki Ed Currie által, a PuckerButt Pepper Company tulajdonosával és üzemeltetőjével. „Smokin Ed”-ként ismert Currie egy pakisztáni naga viper és egy édes, vörös habanero paprika keresztezéséből hozta létre a Carolina Reaper-t. Széles körű tenyészeti kísérletek és tíz évnyi termesztés után a Carolina Reaper hivatalos nevet kapott 2012-ben. A magok elérhetőek speciális online katalógusokon keresztül az Egyesült Államokban, Európában és Ausztráliában, és számos tüzes szószváltozat is kapható, amelyek között a Carolina Reaper is egyik összetevőként szerepel.

Forrás: https://specialtyproduce.com/

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük