A Capsicum chinense

A Capsicum chinense egy csípős paprikafajta, mely Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Először 1776-ban írta le a botanikus Nikolaus Joseph von Jacquin, és azóta az egyik legtermesztettebb paprikafajtává vált a világon.

Carolina Reaper Chocolate
Carolina Reaper Chocolate
Bhut Jolokia Chocolate
Bhut Jolokia Chocolate
Habanero Chocolate
Habanero Chocolate

Botanikai jellemzők

Évelő növény, ami akár 1,5 méter magasra is megnőhet. Sötétzöld levelei ovális vagy lándzsa alakúak, és fehér virágai öt szirmúak.

A termések alakjukban változatosak, de általában kisebbek és csípősebbek más paprikafajtáknál, mint például a Capsicum annuum vagy a Capsicum frutescens.

A Capsicum chinense paprikák számos változata ismert, mindegyik saját megjelenéssel és erősségi fokkal rendelkezik. A legismertebb változatok közé tartozik a Bhut Jolokia, a Trinidad Scorpion, a Carolina Reaper és a Yellow 7 Pot, valamint az Ed Currie által 2023-ban kitenyésztett Guinness Rekorder, a Pepper X a maga 2,693,000 SHU-s átlagával a Scoville skálán. Jelenleg ez a paprika fajta hazánkban még nem elérhető.

Csípőség

A Capsicum chinense fajta az extrém csípősségéről ismert, a benne található capsaicin miatt.

Az eredetileg Indiából származó Bhut Jolokia hosszú ideig volt a világ legcsípősebb paprikája, több mint egy millió Scoville egységes értékeléssel. Azonban későbbi változatok, mint például a Trinidad Scorpion és a Carolina Reaper, átlépték ezt a szintet, és meghaladták a kétmillió Scoville egységet is.

Használata a konyhában

Annak ellenére, hogy a Capsicum chinense rendkívül csípős, világszerte széles körben használják a konyhákban, hogy fűszeressé és intenzívvé tegyék az ételeket.

Közép- és Dél-Amerikában gyakran alkalmazzák csípős szószok és fűszerezők készítéséhez, hogy húsok, hal- és zöldségételek kísérőjeként szolgáljanak. Ez a felhasználási mód hazánkban is egyre elterjettebb.

Indiában a Bhut Jolokia-t használják a naga nemzeti étel, az Axone elkészítéséhez. Ezt erjesztett szójabab pasztával, hagymával, fokhagymával, chilivel és más fűszerekkel készítik. Emellett chutneyeket és csípős szószokat is készítenek rizzsel és húsételekkel történő fogyasztáshoz.

Mexikóban a Capsicum chinense-t erősen fűszerezett csirkék elkészítéséhez használják, melyet „chicken con mole”-nak neveznek. A chilit továbbá felhasználják olyan csípős szószok készítéséhez, mint például a „salsa de chile de árbol”, amelyet nachoshoz és más ételekhez szolgálnak fel.

Egészségügyi előnyök

A főzésen túl a Capsicum chinense-nak néhány egészségügyi előnye is van. A csilipaprikában található capsaicin számos pozitív hatással van az emberi szervezetre. Például a vérkeringés javulásával és a szív-érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével kötik össze.

Emellett a capsaicinnak lehet gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonsága is, ami segíthet a fájdalom és gyulladás enyhítésében.

Termesztés

A Capsicum chinense-t sok helyen lehet termeszteni, de kifejezetten kedveli a meleg, nedves éghajlatot. A chili növényeknek sok napfényre és vízre van szükségük a növekedéshez, és jó talajtrágyázást igényelnek.

A csípősebb Capsicum chinense változatok nehezebb gondozást igényelhetnek, mivel érzékenyebbek lehetnek a betegségekre és kártevőkre. Azonban megfelelő gondozással és figyelemmel a chili növények bőséges termést hozhatnak rendkívül erős és ízletes gyümölcsökkel.

Trinidad Moruga Scorpion Red
Trinidad Moruga Scorpion Red
Capsicum Chinense
Capsicum Chinense
Trinidad Moruga Scorpion Yellow
Trinidad Moruga Scorpion Yellow

A Legismertebb Capsicum chinense fajták:

  1. Bhut Jolokia: Eredetileg Indiából származik, és hosszú ideig a világ legcsípősebb paprikája volt. A Bhut Jolokia számos kulináris alkalmazásban, például chutneykben és szószokban is szerepel.
  2. Trinidad Scorpion: Az ausztráliai Trinidad és Tobago szigeteken őshonos, és a Bhut Jolokia után vált ismertté a világ egyik legerősebb paprikájaként. Számos változata létezik, mindegyik rendkívül csípős.
  3. Carolina Reaper: Az Egyesült Államokban tenyésztették ki, és hivatalosan a világ legcsípősebb paprikája volt 2023-ig a Guinness Rekordok szerint. Különféle hibridek is léteznek, tovább növelve a csípőségét.
  4. Yellow 7 Pot: Ez a fajta a karibi régióból származik, és nevét onnan kapta, hogy egyetlen ilyen paprika elég csípős ahhoz, hogy hét liter ételt megcsípessen.
  5. Naga Viper: Ez egy brit keresztezett hibrid, amely a Trinidad Scorpion, a Bhut Jolokia és a Carolina Reaper kombinációjából származik. Nagyon gyümölcsös és rendkívül erős paprika.
  6. Habanero: Habanero paprika számos változata létezik, de sokan közülük a Capsicum chinense csoportba tartoznak. A Habanero fajtákat a csípős íz és a gyümölcsös aromák jellemzik.
  7. Scotch Bonnet: Ez a paprika a karibi konyhában gyakran használt, különösen Jamaicán. Rendkívül csípős és gyümölcsös ízű, és számos ételhez adják hozzá ezt a karakteres pikáns ízt.
  8. Jamaican Hot Chocolate: Egy másik jamaicai eredetű fajta, melynek különlegessége a csokoládébarna színű termése. Csípős és gazdag ízű, gyakran használják különböző karibi ételekhez.
  9. Datil: Ez a fajta Floridából származik, és szintén a Capsicum chinense csoportba tartozik. A Datil paprika széles körben elterjedt a délkeleti régió konyháiban és különböző szószokban.
  10. Peri-Peri: Az afrikai kontinensről származó Peri-Peri (vagy Piri Piri) paprika is a Capsicum chinense csoportba tartozik. Gyakran használják a portugál és afrikai konyhákban, különféle ételkülönlegességek ízesítésére.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük