Így állunk most

Az év egyik legizgalmasabb pillanata számomra, mikor a magok a földbe kerülnek és bár tudom, hogy nem lehetséges, de már a második naptól kezdve a földet pásztázom, hogy mikor jelenik meg a föld tetején az első növendék pici fehéres íve. Nos ez nálam a magok elvetését követően pontosan a 8. napon meg is történt. Előbújt az első Carolina Reaper a földből. Ez után már sorozatosan pattantak ki a többiek is. Jelenleg, 2 héttel a magvetés után (január 24-én) bátran kijelenthetem, hogy a magok 80-85%-a sikeresen kikelt és színte óránként jelenik meg újabb és újabb növény. A kelés ideje függ a fajtától, a mag mélységétől a földben, a hőmérséklettől és a víztartalomtól is. Nálam a hőmérséklet állandó, vizet jelenleg egyformán kapnak, így már csak a fajtákon és a vetés mélységén múlik a többi kelése, de kétségtelen számomra, hogy azzal sem lesz probléma. Szóval türelmesen várok a maradék 15-20% megjelenésére is.

CFBF1B85 4E5A 430A AB72 6FF4A55657FB
Bhut Jolokia Palánták
IMG 4583
Nevelő tálcák
Carolina Reaper Palánta
Carolina Reaper Palánta

Hogy addig se teljen tétlenül az idő, megyek tovább és vetem a következő adag magot is….

A 2. adag mag elvetése

Véleményem szerint a Capsicum chinense fajtákat, mint például a Carolina Reaper, Trinidad Moruga, Habanero vagy a Bhut Jolokia azért illik legkésőbb január végén elvetni, mivel rendkívül hosszú a tenyészidejük (akár 150-180 nap is lehet). Tapasztalataim alapján ezek közül is a Carolina Reaper az, amelyik a legkésőbb hozza a beérett terméseket, ez nagyjából szeptember eleje. A Capsicum annuum-okat (Jalapeno, Cayenne Bors), illetve a Capsicum baccatum-okat (Aji Lemon, Bohócsapka) terveim szerint február végén- március elején vetem majd, azzal még ráérek.

Néhány szó a Habanerokról

Tehát amik az előző vetésnél elmaradtak, azok a Habanerok. A három grácia. Habanero Chocolate, Habanero Orange és Habanero Red. A Habanero chocolate az egyik kedvenc fajtáim közé tartozik. Az ereje talán egy kicsit magasabb mint az egyéb színű Habaneroké, akár 450.000 SHU-ig is elmehet, de ez még az a kategória, amit egy haladó chilifogyasztó könnyedén elfogyaszthat. Ezen felül van egy pici aromája, amit a társai ízében én nem véltem felfedezni. Ez az aroma nekem nagyon bejön és emellett a paprika látványa rendkívül étvágygerjesztő számomra. Az a csillogó – fénylő csokibarna szín! Mikor meglátom, mindig elfog az érzés, hogy beleharapjak…

Habanero Red
Habanero Red
Habanero Chocolate
Habanero Chocolate

Habanero magok vetése

Szóval jelenleg ott tartunk, hogy Január 22-én az összes Capsicum chinense mag földbe került. A Habanerokkal sem kivételeztem, az eljárás teljesen ugyanaz volt, mint a korábbi magok vetésénél, amit az előző bejegyzésemnél elolvashattok. A magokat egy nappal vetés előtt beáztattam, majd 104-es vetőtálcákba kerültek KEKKILÄ DSM 3W palántaföldbe. A helységben átlagosan 24-25 °C fok van és ők is majd az 1800 lumenes 4000K-s lámpákat kapják. Kezdődhet a várakozás! 🙂

IMG 4586
Magok a földben
IMG 4587
Magok betakarva

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük