Így állunk most
Az év egyik legizgalmasabb pillanata számomra, mikor a magok a földbe kerülnek és bár tudom, hogy nem lehetséges, de már a második naptól kezdve a földet pásztázom, hogy mikor jelenik meg a föld tetején az első növendék pici fehéres íve. Nos ez nálam a magok elvetését követően pontosan a 8. napon meg is történt. Előbújt az első Carolina Reaper a földből. Ez után már sorozatosan pattantak ki a többiek is. Jelenleg, 2 héttel a magvetés után (január 24-én) bátran kijelenthetem, hogy a magok 80-85%-a sikeresen kikelt és színte óránként jelenik meg újabb és újabb növény. A kelés ideje függ a fajtától, a mag mélységétől a földben, a hőmérséklettől és a víztartalomtól is. Nálam a hőmérséklet állandó, vizet jelenleg egyformán kapnak, így már csak a fajtákon és a vetés mélységén múlik a többi kelése, de kétségtelen számomra, hogy azzal sem lesz probléma. Szóval türelmesen várok a maradék 15-20% megjelenésére is.
Hogy addig se teljen tétlenül az idő, megyek tovább és vetem a következő adag magot is….
A 2. adag mag elvetése
Véleményem szerint a Capsicum chinense fajtákat, mint például a Carolina Reaper, Trinidad Moruga, Habanero vagy a Bhut Jolokia azért illik legkésőbb január végén elvetni, mivel rendkívül hosszú a tenyészidejük (akár 150-180 nap is lehet). Tapasztalataim alapján ezek közül is a Carolina Reaper az, amelyik a legkésőbb hozza a beérett terméseket, ez nagyjából szeptember eleje. A Capsicum annuum-okat (Jalapeno, Cayenne Bors), illetve a Capsicum baccatum-okat (Aji Lemon, Bohócsapka) terveim szerint február végén- március elején vetem majd, azzal még ráérek.
Néhány szó a Habanerokról
Tehát amik az előző vetésnél elmaradtak, azok a Habanerok. A három grácia. Habanero Chocolate, Habanero Orange és Habanero Red. A Habanero chocolate az egyik kedvenc fajtáim közé tartozik. Az ereje talán egy kicsit magasabb mint az egyéb színű Habaneroké, akár 450.000 SHU-ig is elmehet, de ez még az a kategória, amit egy haladó chilifogyasztó könnyedén elfogyaszthat. Ezen felül van egy pici aromája, amit a társai ízében én nem véltem felfedezni. Ez az aroma nekem nagyon bejön és emellett a paprika látványa rendkívül étvágygerjesztő számomra. Az a csillogó – fénylő csokibarna szín! Mikor meglátom, mindig elfog az érzés, hogy beleharapjak…
Habanero magok vetése
Szóval jelenleg ott tartunk, hogy Január 22-én az összes Capsicum chinense mag földbe került. A Habanerokkal sem kivételeztem, az eljárás teljesen ugyanaz volt, mint a korábbi magok vetésénél, amit az előző bejegyzésemnél elolvashattok. A magokat egy nappal vetés előtt beáztattam, majd 104-es vetőtálcákba kerültek KEKKILÄ DSM 3W palántaföldbe. A helységben átlagosan 24-25 °C fok van és ők is majd az 1800 lumenes 4000K-s lámpákat kapják. Kezdődhet a várakozás! 🙂
0 hozzászólás