Habanero paprika – a gyümölcsös chili


A Habanero paprika az egyik legkedveltebb chili paprikák közé tartozik, mely egy időben a legerősebb chiliként számontartott paprika is volt. Nevét Kuba fővárosáról, Havannáról (La Habana) kapta, bár alapvetően nem sok köze van Kubához.

Virágos, gyümölcsös, édes íze miatt nem csak fogyasztani szeretik, hanem a gasztronómiát tekintve sokféle alapanyaggal (főleg gyümölcsökkel) is párosítható, ezért a szakácsok is előszeretettel használják a konyhában.

Ma már nem ezt tartják a legcsípősebb chilinek, azonban még így is érdemes felkészíteni a gyomrunkat, ha Habanero paprika kerül a tányérunkra!

Honnan származik a Habanero paprika?

A Habanero Dél-Amerikából, az Amazonas vidékéről származik, de Mexikó, azon belül is a Yucatán-félsziget a jelenlegi legnagyobb termelő helye. A mexikói éghajlat és talaj a legkedvezőbb a Habanero paprika termesztéséhez, így az innen származó chili paprika sokkal jobb aromával és csípősséggel rendelkezik, mint a világ más területein termesztett Habanero.

Eredete

A 18. században a spanyolok fedezték fel és terjesztették el a világban. Őse egy vadon élő chili volt, a pequin, amelyet folyamatos termesztés során úgy alakítottak, hogy a végén megszülessen a Habanero paprika. A faj latin elnevezése Capsicum chinense, ami sokáig félreértésekre adott okot, ugyanist azt feltételezték a nevéből, hogy a növény Kínából származik.

Megjelenése és fajtái


Kinézete

Habanero Red paprika
Habanero Red paprika

A Habanero paprika kis hüvelyű, 2.5 centiméter széles növény, mely először zöld színű, majd attól függően, milyen fajtához tartozik, vörös, narancssárga, barna és akár fekete színűvé is érhet. Az átlagos Habanero paprika esetében egy körülbelül 120 centiméter magas növényen 30-40 paprika tud egyszerre teremni.

Íze

Virágos, gyümölcsös ízvilággal rendelkezik, amely rendkívül csípős. Ha még zölden fogyasztjuk, kevésbé erős, azonban ha már színesre érett, akkor bizony első kóstolásra nagyon intenzív érzést adhat, amely akár egy órán keresztül sem tűnik el.

Csípőssége, erőssége

Az átlagos Habanero paprika a Scoville-féle erősségmérő alapján 100.000 és 350.000 egység (SHU) között található, vagyis egy átlagos jalapenonál 76-szor erősebb, viszont a jelenlegi legerősebb paprikáknál (2,7 millió fölötti SHU-val) sokkal enyhébbnek számít.

Ha csökkenteni szeretnénk a csípősségét, érdemes eltávolítani a belső fehér részeit.

Felhasználása

Leginkább édes alapanyagokkal és gyümölcsökkel tökéletes párosítás. A különböző szószok (például a salsa szósz) és dzsemek kiváló fűszere, mellyel egy plusz pikantéria adható az ételnek. Fűszerként picit enyhébb az erőssége, mint nyersen fogyasztva. Mexikóban tequilába is szokták áztatni, hogy az ital ütősebb legyen.

Fajtái

A Habanero paprikának számos fajtája van, melyek erőssége is különböző. A fehér fajták sokkal gyümölcsösebbek a kisebb kapszaicinszint miatt, míg a sötétebb színűek akár az 500.000 SHU-t is meghaladhatják. A fajták keresztezése és a különböző termesztési körülmények miatt alakult ki ilyen sokféle típus, melyek felhasználási formája is változatos.

Nagyon gyakori fajta az orange vagy narancs Habanero, amely édesebb fajtársainál. A red vagy vörös Habanero a salsa szószok kedvelt ízesítője, melynek csípőssége 440.000 SHU felett mozog. A jamaikai konyha kedvence a chocolate vagy fekete Habanero, amelynek SHU értéke meghaladja az 550.000-et.

Egyéb népszerű fajták:

  • Petenero: ezt a fajtát már az ősi maják is használták, nem véletlenül, hisz Guatemalában, Petain területén fedezték fel. Érett formájában sárgává válik, és közepes erősséggel rendelkezik.
  • Habanero golden: a Habanero golden a karibi térségből származó, nagyon csípős chili. Sötétzöld színéből csodálatos aranyszínűvé érik.
  • Habanero surinam red: ez a Habanero fajta a dél-amerikai Suriname-ból származik. Kis, vörös színű termése vékony húsú, maga a növény viszont akár 150 vagy 170 centiméteresre is nőhet.
  • Habanero el remo: a Habanero el remo egy nagyon különleges chilifajta, ugyanis ritka. Salsa és chiliszószok tökéletes kiegészítője. Finom, édes íze ellensúlyozza csípősségét.
  • Habanero mexican orange: nagyon csípős fajta paprika, a Scoville-skálán 350.000 és 500.000 egység közé tehető. Termése narancsszínű, íze gyümölcsös.
  • Habanero francisca orange: széles körben termesztett paprika. Vékony húsának köszönhetően szárítva és chilipornak is kiváló alapanyag.
  • White Bullet Habanero: extrém csípős paprika, mely egy karibi térségből származó hibrid fajta. Ahogy a neve is jelzi, fehér színű termése van.
  • fehér óriás Habanero: fiatal fajta, amelyet mindössze 20 évvel ezelőtt fedeztek fel egy olasz kereskedőnél, aki a karibi térségből hozta magával. Nagyon csípős, vastag húsú és gyümölcsös ízű termése van.


Kelchili termékek, melyek Habanero felhasználásával készültek:


A Habanero paprika egészségügyi hatásai

A Habanero chili rengeteg C-vitamint tartalmaz. Egy paprika elfogyasztás biztosítja a teljes napi C-vitamint bevitelt. Csípősségét a kapszaicinnak köszönheti, melynek gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Számos gyógyhatású krém tartalmaz kapszaicint, mely segít többek között az ízületi és izomgyulladás enyhítésében.

Zsírtartalma egyáltalán nincs, és csupán 18 kalóriát tartalmaz, így fogyasztható diéta alatt is. A Habanero káliumtartalma a szív- és érrendszer, illetve az idegek és izmok egészségét segítik fenntartani. A kálium fontos ásványi anyag, melyre napi szinten van szüksége a szervezetnek.


A Habanero mint világrekorder

A Habanero paprika (Red Savina Habanero) 1994 és 2006 között Guinness világrekorder volt csípőssége okán. Ez a paprika az 577.000 Scoville egységet is képes volt elérni. Azóta természetesen már más chili paprikák vették át ezt a helyet, és valószínűleg ezidőben is azért lett ez a legerősebb paprika, mert sok chilifajta ekkor még nem volt széles körben ismert. Uralmát 2007-ben döntötte meg a Bhut Jolokia, amely közel kétszer olyan erős volt, Scoville értékelései valamivel meghaladták az 1.000.000 SHU-t!

Termesztése

A Habanero termesztéséhez megfelelő mennyiségű napfény és a csíráztatás idején állandó nedvesség szükséges. Később a palánták kiültetésénél már fontos szempont, hogy olyan talajba kerüljön, amely jól el tudja vezetni a nedvességet, különben a gyökerei kirohadnak. A savasabb és kalciumban, magnéziumban gazdag talajt kedvelik, emellett folyamatos meleget igényelnek. Megfelelő körülmények között folyamatos a termés.

Néhány érdekesség a Habanero paprikáról

A Habanero paprikákat folyamatosan keresztezik, így újabb és újabb fajták jönnek létre különböző erősséggel. A csípősségét leginkább a termelés körülményei határozzák meg: a talaj minősége, a napsütésnek való kitettség mértéke és az éghajlati jellemzők. A Habanero fogyasztása közben tej és tejtermékek fogyasztása javasolt, ha enyhíteni szeretnénk az erejét, ugyanis a víz ez esetben egyáltalán nem hat.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük