A csípős ételek szerelmesei világszerte ismerik azt az égető érzést, amit egy erősebb paprika elfogyasztása okoz. De vajon hogyan mérhető objektíven az, amit annyira szubjektívnek érzünk? Erre ad választ a Scoville-skála, amely több mint száz éve szolgálja a csípősség tudományos értékelését. A skála nem csupán kulináris érdekesség, hanem fontos eszköz az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban és még az önvédelmi eszközök fejlesztésében is.

A skála története

A Scoville-skálát Wilbur Scoville, amerikai gyógyszerész dolgozta ki 1912-ben. A célja az volt, hogy meghatározza a paprikák csípősségét egy objektív, reprodukálható módszerrel. A módszert eredetileg Scoville Organoleptic Test néven ismerték, és azon alapult, hogy cukros vízben hígították a paprikakivonatot mindaddig, amíg az emberi érzékszervek már nem érezték csípősnek.

Az így kapott érték, az úgynevezett Scoville Heat Unit (SHU), azt jelzi, hányszoros hígításra volt szükség ahhoz, hogy a csípősség érzékelhetetlenné váljon. Például egy 5 000 SHU értékű paprika kivonatát 5 000-szeresére kellett hígítani, hogy ne legyen csípős az íze.

Mi okozza a csípősséget?

A csípősséget nem ízlelőbimbóink érzékelik, hanem a fájdalom- és hőérzékelő receptorok, különösen a TRPV1 receptor, amelyet a kapszaicin ingerel. Ez az anyag található meg legnagyobb koncentrációban az erős paprikákban, különösen a termés belső részén, a magokat körülvevő fehér hártyában.

A kapszaicin egy zsírban oldódó alkaloid, amely hőérzetet kelt az idegrendszerben. Nem véletlen, hogy az erősebb paprikák fogyasztása után az ember izzadni kezd, vagy égető érzést tapasztal a szájban és gyomorban – a szervezet valós, fizikai reakcióval válaszol a kémiai ingerre.

Chili paprika
Chili paprika
Chili paprika
Chili paprika
Chili paprika
Chili paprika

A Scoville-skála értékei

A Scoville-skála alsó végén találhatók az édes paprikák, amelyek SHU-értéke gyakorlatilag nulla. Innen felfelé haladva egyre erősebb paprikafajták következnek. Íme néhány példa különböző szintekről:

  • Paprika (kaliforniai): 0 SHU
  • Poblano: 1 000–2 000 SHU
  • Jalapeño: 2 500–8 000 SHU
  • Serrano: 10 000–23 000 SHU
  • Cayenne: 30 000–50 000 SHU
  • Habanero: 100 000–350 000 SHU
  • Carolina Reaper: 1 400 000–2 200 000 SHU (rekordtartó 2023-ig)
  • Pepper X: 2 693 000 SHU (Guinness-rekord 2023-ban)

A skála nem lineáris: egy 2 millió SHU értékű paprika nem kétszer, hanem nagyságrendekkel erősebb lehet egy 100 000 SHU értékűnél, mivel a kapszaicin-koncentráció sokkal intenzívebb hatást kelt.

Modern mérési módszerek

Bár a Scoville-féle organoleptikus teszt történelmi jelentőségű, ma már modernebb és objektívebb módszerekkel mérik a kapszaicin mennyiségét. A legelterjedtebb technika a nagy hatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC), amely pontosan kimutatja a kapszaicin és más kapszaicinoidok koncentrációját. Az így kapott értékek továbbra is SHU-ban kerülnek kifejezésre, hogy összehasonlíthatók legyenek a történeti adatokkal.

A Scoville-skála szerepe a gyakorlatban

A skála nem csupán gasztronómiai célokat szolgál. Az élelmiszeriparban fontos, hogy a csípősség mértéke szabályozható legyen, különösen készételek, szószok és fűszerkeverékek esetében. A mezőgazdaságban a termesztők szelektíven nemesítenek paprikafajtákat a kívánt csípősségi szint eléréséhez.

Továbbá, a rendvédelmi eszközök, például a paprika spray-k is a Scoville-skála alapján kerülnek kategorizálásra. Ezek SHU-értéke gyakran meghaladja a 2 milliót, így rendkívül erős, azonnali hatást váltanak ki.

🌶️ A világ 20 legerősebb chilipaprikája – Scoville-skála szerint

Az alábbi lista a jelenleg ismert legcsípősebb paprikafajtákat tartalmazza a Scoville-skála alapján:

#Paprika neveScoville-egység (SHU)
1Pepper X3.180.000
2Carolina Reaper2.200.000
3Apollo Pepper2.000.000–3.000.000
4Trinidad Moruga Scorpion2.000.000
57 Pot Douglah1.850.000
67 Pot Primo1.470.000
7Trinidad Scorpion Butch T1.460.000
8Naga Viper1.380.000
9Ghost Pepper (Bhut Jolokia)1.041.000
10Infinity Chili1.070.000
11Chocolate Bhutlah~2.000.000 (nem hivatalos)
12Komodo Dragon1.400.000
13Naga Morich1.000.000
14Dorset Naga1.000.000
15Red Savina Habanero577.000
16Habanero Chocolate425.000
17Fatalii400.000
18Devil’s Tongue325.000
19Scotch Bonnet350.000
20Orange Habanero300.000
Scoville-skála
Scoville-skála

a Top 20 legerősebb chilipaprika részletes bemutatása, Scoville-skála szerint:


1. Pepper X – 3.180.000 SHU

2023-ban hivatalosan a világ legerősebb paprikájává nyilvánították. Ed Currie, a Carolina Reaper megalkotója nem állt meg, hanem tovább nemesítette a fajtát. Az extrém csípősség mellett földes, gyümölcsös aromája is van – de csak a legbátrabbak merik megkóstolni.


2. Carolina Reaper – 2.200.000 SHU

Hosszú ideig tartotta a Guinness-rekordot. Jellegzetes „skorpiófarkú” alakja mellett édes-gyümölcsös íze van – első harapásra kellemes, aztán jön az intenzív, égető hő. Szintén Ed Currie nevéhez fűződik.


3. Apollo Pepper – 2.000.000–3.000.000 SHU

Ez a paprika a Carolina Reaper és a Pepper X keresztezése. Rendkívül ritka és főleg az USA-ban elérhető. Íze enyhén füstös és virágos, de a csípőssége brutális.


4. Trinidad Moruga Scorpion – 2.000.000 SHU

Trinidad és Tobago-ból származik. Kellemes, gyümölcsös ízét pillanatok alatt felváltja a fokozatosan növekvő, mélyen izzó kapszaicin-roham. Kiváló chili szószok alapanyaga.


5. 7 Pot Douglah – 1.850.000 SHU

Sötétbarna színű, ritka chili, amelynek neve arra utal, hogy „egy darabja hét fazék ételt megcsíp.” Gazdag, földes ízvilága van, amely jól passzol füstös ételekhez.


6. 7 Pot Primo – 1.470.000 SHU

Egy amerikai chili-nemesítő, Troy Primeaux alkotta meg. Külsőre hasonlít a Carolina Reaperre, erőteljes kinézetű, dudoros héjjal és csúccsal. Az íze intenzív és nagyon csípős.


7. Trinidad Scorpion Butch T – 1.460.000 SHU

Nevét Butch Taylor chili-nemesítőről kapta. Skorpió-farokszerű kinézete félelmetes – nem véletlenül. Rövid ideig tartotta a Guinness-rekordot is.


8. Naga Viper – 1.380.000 SHU

Angliából származik, három másik szupercsípős paprika keresztezésével jött létre (Naga Morich, Bhut Jolokia és Trinidad Scorpion). Kiegyensúlyozott, de halálosan erős.


9. Ghost Pepper (Bhut Jolokia) – 1.041.000 SHU

India egyik legismertebb exportja, a világ első paprikája, amely áttörte az 1 millió SHU határt. Tömör, lassan épülő csípőssége különösen veszélyes tud lenni.


10. Infinity Chili – 1.070.000 SHU

Nevét az „örökké tartó” csípősségről kapta, amit a fogyasztók tapasztaltak. Egy brit termesztő, Nick Woods hozta létre, és egy ideig Guinness-rekorder is volt.


11. Chocolate Bhutlah – ~2.000.000 SHU (nem hivatalos)

A Bhut Jolokia és Douglah keresztezéséből született sötétbarna óriás. Rendkívül olajos, kapszaicinben gazdag, és pokolian csípős. Szószokban használják kis mennyiségben.


12. Komodo Dragon – 1.400.000 SHU

Az Egyesült Királyság szupermarketeiben is megjelent, de csak a legelszántabb chili-rajongóknak való. Íze gyümölcsös, de a csípés késleltetett és brutális.


13. Naga Morich – 1.000.000 SHU

A Bhut Jolokia egyik közeli rokona, Bangladesből származik. Édes, virágos aromája mögött halálos erő lakozik. Népszerű street food fűszer Indiában.


14. Dorset Naga – 1.000.000 SHU

A brit változata a Naga Morich-nek. Stabilabb, nagyobb terméshozamú, és rendkívül csípős, de egyenletesen. A csípős chutney-k és mártások kedvence.


15. Red Savina Habanero – 577.000 SHU

A habanero-paprikák legvadabb változata. Egykor Guinness-rekorder volt. Tűzpiros színe, gyümölcsös aromája és markáns hője miatt máig népszerű.


16. Habanero Chocolate – 425.000 SHU

Nevét sötétbarna színéről kapta. Jellegzetesen édes, csokoládés aromája mögött intenzív, meleg csípősség rejlik.


17. Fatalii – 400.000 SHU

Afrikából származó, világossárga paprika. Gyümölcsös, citrusos aromájú, de szinte azonnal beüt. Grillételekhez, csípős mártásokhoz remek választás.


18. Devil’s Tongue – 325.000 SHU

Ritkább habanero-típus, amely aranysárga színben terem. Az íze citrusos, kissé füstös, és intenzíven csípős. Kifejezetten szószokhoz ideális.


19. Scotch Bonnet – 350.000 SHU

A karibi konyha sztárja. Édeskés, gyümölcsös aromája miatt jerk fűszerezéshez kiváló. A csípőssége habanero szinten mozog, de karakteresebb ízvilággal.


20. Orange Habanero – 300.000 SHU

Az egyik legelterjedtebb habanero fajta. Narancssárga, élénk paprika, amelynek tropikusan édes íze és magas csípőssége népszerű a háztartásokban és street foodokban.

A Scoville-skála nem csupán egy érdekes gasztronómiai adat, hanem egy tudományos mérőszám, amely hatással van a mezőgazdaságra, élelmiszeriparra és önvédelemre is. Wilbur Scoville öröksége több mint egy évszázad után is élő, és folyamatosan fejlődik az újabb, még erősebb paprikafajták felfedezésével. A kapszaicin iránti kíváncsiságunk pedig tovább hajtja ezt az izgalmas, néha könnyezésig csípős világot.

🔗 Kapcsolódó tartalmak:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük